Kwasy
1 vote, 5.00 avg. rating (97% score)

Kwas octowy (Acidum aceticum) stosowany jest powszechnie w roztworach 3—6% do konserwowania środków spożywczych. Surowy ocet drzewny (Acetum pyrolignosum crudum) stosowany jest do przepłukiwań pochwy w stężeniu 1—2 łyżki na l l wody. Kwas mlekowy (Acidum lacticum) jest również stosowany do przepłukiwań pochwy w roztworach o pH około 3,7. W stanach zapalnych przywraca fizjologiczny kwaśny odczyn wydzieliny i hamuje rozwój patologicznej flory bakteryjnej. Kwas borowy (Acidum boricum) i boran sodowy (boraks, tetraboran sodowy) cieszą się niezasłużoną popularnością jako środki przeciwbakteryjne. Nawet nasycone roztwory kwasu borowego wywierają jedynie słabe działanie bakteriostatyczne. Jest on natomiast związkiem o dużej toksyczności. Wchłania się łatwo z uszkodzonej skóry, błon śluzowych i z przewodu pokarmowego. Ilość, wchłonięta tymi drogami, może wystarczyć do spowodowania ostrego zatrucia. Anion kwasu borowego jest powoli wydalany i wchłanianie nawet niewielkich ilości przez dłuższy czas może doprowadzić do przewlekłych zatruć wskutek kumulacji. Zagrożenie jest szczególnie duże u niemowląt. Zatrucie charakteryzuje się wyniszczeniem i zaburzeniami neurologicznymi. W zatruciu ostrym śmiertelność wynosi 50%.