Dobre odżywianie jest bezpiecznym i skutecznym sposobem radzenia sobie z wieloma dolegliwościami okresu przekwitania. Niektóre związane z nim zaburzenia są wynikiem wahań estrogenu w okresie przed meno­pauzą oraz zahamowania syntezy tego hormonu po menopauzie. Spoży­wając produkty zawierające składniki odżywcze, które wzmagają skute­czność estrogenu, można maksymalnie wykorzystać jego zasoby w orga­nizmie i złagodzić dolegliwości hormonalne. Do syntezy estrogenu nie­zbędna jest odpowiednia ilość niektórych składników, przede wszystkim witamin B6, E, C, kwasu foliowego i paraaminobenzoesowego (składnika kwasu foliowego). Panuje przekonanie, że bardzo korzystnie wpływa na syntezę estrogenu pyłek pszczeli, zawierający wszystkie dwadzieścia dwa aminokwasy występujące w organizmie człowieka. Podobne działanie ma też jedzenie nie oczyszczonego ziarna.

Wskazane jest ponadto spożywanie produktów posiadających właści­wości zbliżone do estrogenu.

Witamina E łagodzi wiele dolegliwości menopauzy, takich jak zmęcze­nie, kurcze nóg, uderzenia fal gorąca i suchość pochwy, ma też właści­wości przeciwzakrzepowe, może więc ułatwiać obieg krwi w organizmie.