Dobre odżywianie jest bezpiecznym i skutecznym sposobem radzenia sobie z wieloma dolegliwościami okresu przekwitania. Niektóre związane z nim zaburzenia są wynikiem wahań estrogenu w okresie przed menopauzą oraz zahamowania syntezy tego hormonu po menopauzie. Spożywając produkty zawierające składniki odżywcze, które wzmagają skuteczność estrogenu, można maksymalnie wykorzystać jego zasoby w organizmie i złagodzić dolegliwości hormonalne. Do syntezy estrogenu niezbędna jest odpowiednia ilość niektórych składników, przede wszystkim witamin B6, E, C, kwasu foliowego i paraaminobenzoesowego (składnika kwasu foliowego). Panuje przekonanie, że bardzo korzystnie wpływa na syntezę estrogenu pyłek pszczeli, zawierający wszystkie dwadzieścia dwa aminokwasy występujące w organizmie człowieka. Podobne działanie ma też jedzenie nie oczyszczonego ziarna.
Wskazane jest ponadto spożywanie produktów posiadających właściwości zbliżone do estrogenu.
Witamina E łagodzi wiele dolegliwości menopauzy, takich jak zmęczenie, kurcze nóg, uderzenia fal gorąca i suchość pochwy, ma też właściwości przeciwzakrzepowe, może więc ułatwiać obieg krwi w organizmie.