Kelner zajmuje się kompleksową obsługą konsumenta w zakładach gastronomicznych oraz prowadzi dokumentację sprzedaży i rozliczenia kelnerskie. Po ukończeniu tego kierunku w dwuletniej szkole policealnej absolwent nabędzie umiejętność profesjonalnej obsługi gości, organizowania przyjęć okolicznościowych, zdobędzie doświadczenia barmana. Do jego czynności należy również przygotowywanie sali konsumpcyjnej do obsługi kelnerskiej, udzielanie konsumentowi informacji dotyczących jadłospisów, wartości odżywczych potraw i technologii ich przyrządzania; przyjmowanie i rejestrowanie zamówień konsumenckich; serwowanie potraw i napojów; obsługiwanie maszyn i urządzeń stosowanych w części handlowej zakładu gastronomicznego. Absolwent przygotowany jest do podjęcia pracy we wszelkiego rodzaju zakładach gastronomicznych: restauracje, bary, kawiarnie, bistra etc. Przedmioty jakie są realizowane w ramach podstawy programowej to między innymi: podstawy żywienia człowieka, wyposażenie techniczne, BHP, obsługa konsumenta, technologia gastronomiczna z towaroznawstwem.
Szkoła policealna – Koszalin
Losowe artykuły:
Microsoft i Google chcą stworzyć nową Dolinę Krzemową w Polsce?
Nie mamy wątpliwości, że popularne automaty gry za darmo, najlepsze kasyna internetowe czy też nowoczesne technologie nie miałyby miejsca bez Doliny Krzemowej. Ten słynny obszar w USA jest siedzibą najlepszych firm na świecie. Coraz częściej mówi się o tym, że nowa Dolina Krzemowa mogłaby powstać w Polsce za sprawą...
Credo nauka jazdy
Chęć do nauki i odkrywania
Odkąd tylko istniejemy drzemie w nas chęć do nauki. Już ludzie pierwotni odczuwali chęć do rozwoju, ale jednocześnie czuli, że stojąc w miejscu nic nie osiągnął i najpewniej umrą w zapomnieniu. Chęć poznawania i nauki pchnęła ich do wszelkiego rodzaju eksperymentów. jednym z najbardziej rozpoznawalnych...