Aby zmniejszyć ryzyko udaru mózgu, należy wprowadzić w życie pewne zmiany. Przede wszystkim rzucić palenie, nie tylko ze względu na udar, ale też inne choroby. Rzucenie palenia zalecane jest w każdym wieku zarówno w przypadku osób palących dużo, jak i umiarkowanie. Dodatkowo korzystne znaczenie ma regularna aktywność fizyczna. Wystarczy niewielka bądź umiarkowana intensywność treningu – na przykład spacer w tempie 1 kilometr na 10-12 minut. Ważne jest, aby trenować codziennie. Ponadto trzeba dbać o utrzymanie bądź uzyskanie odpowiedniej masy ciała. Najlepiej zwiększając nieco aktywność fizyczną, kontrolując dostarczanie tłuszczy i słodyczy i zwiększając spożycie owoców i warzyw. Kolejną ważną kwestią jest zmniejszenie dostarczania organizmowi soli. Dzienna ilość spożywanej soli nie powinna przekraczać sześciu gramów – co daje 2,4 grama sodu. Należy zmniejszać ilość pokarmów o wysokiej zawartości soli, używać soli tylko podczas przygotowywania posiłków i podawania jej na stół w solniczce, aby więcej nie dosalać. Zmniejszyć spożycie tłuszczy i różnych sosów pochodzenia zwierzęcego, zastępując je produktami roślinnymi – w szczególności olejem z oliwek, najlepiej na surowo. Jadać ryby dwa do czterech razy w tygodniu – łącznie przynajmniej czterysta gramów – ponieważ są one źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Codziennie zjadać trzy porcje warzyw i dwie porcje owoców, regularnie zaś jeść produkty zbożowe z pełnego przemiału oraz warzywa strączkowe.