Mówiąc o udarze mózgu nie można zapomnieć o możliwości zapobiegania. Jak ogólnie wiadomo lepsza jest profilaktyka i zapobieganie chorobie niż samo leczenie jej. Tak jest w każdej chorobie, a nie tylko przy udarze mózgu. Jednym ze sposobów zapobiegania jest specjalna dieta żywieniowa. Jeżeli jesteśmy w grupie wysokiego zagrożenia wystąpieniem udaru mózgu, ponieważ w rodzinie ktoś wcześniej dostał udaru, więc my też możemy go dostać. Dlatego warto udać się do dietetyka w celu stworzenia specjalnej diety, ponieważ jesteśmy tym, co jemy. Czasami sami możemy też trochę się zabezpieczyć przed udarem mózgu. Naszym największym wrogiem jest sól, dlatego warto jest ją ograniczać. Małe ilości spożywania soli chronią nas przed wieloma chorobami, nie tylko przed udarem. Warto pamiętać o tym, że sól zwiększa i powoduje zwiększanie się wszystkich zapaleń w organizmie, dlatego jest tak bardzo niebezpieczna. Jeżeli chodzi o sam fakt udaru mózgu to sól ma bardzo duży wpływ na ciśnienie krwi w naczyniach krwionośnych. Warto jest wzbogacić swój system jedzenia w białe mięso w tym drób i ryby, ponieważ nie jest to mięso tłuste. Bardzo ważne również jest zaopatrywanie organizmu w owoce, ponieważ są bardzo zdrowe i dostarczają wiele witamin. Chronią one organizm przed wieloma chorobami, a te bogate w witaminę C tworzą przy okazji ochronę przed wszelkimi zapaleniami.