W celu otrzymania dymki nasiona cebuli siejemy gęsto od połowy kwietnia do maja w rzędy co 20-25 cm. Po częściowym zżółknięciu i złamaniu szczypioru cebulę wykopujemy i przesuszamy na zagonie. Aby nie wybijała w pędy nasienne, podsuszamy ją w temperaturze 28-35°C przez 2-3 miesiące. W przypadku słabego wzrostu cebuli należy ją zasilać saletrą w dawce 10 g/m2, ale nie później niż w końcu czerwca. Najwcześniej, bo już w czerwcu, a na szczypiór nawet w maju, rozpoczyna się zbiór cebuli z dymki. Cebula z rozsady kończy wzrost około połowy sierpnia, a z siewu – na początku września. Zbierać cebulę należy podczas suchej pogody. Jeżeli załamywanie szczypioru opóźnia się, nie należy go łamać ręką czy grabiami, gdyż nie przyspiesza się w ten sposób dojrzewania, natomiast uszkadza szyjkę cebuli, co sprzyja jej gniciu. Przeznaczoną do przechowywania cebulę zaleca się uprzednio przesuszyć na powietrzu przez kilka dni. Plony cebuli mogą wynieść 1,5-5 kg, z 1 m2. Odmiany cebuli różnią się pomiędzy sobą wieloma cechami, z których najważniejsze to wczesność, kształt, barwa, jej smak oraz przydatność do przechowywania.