Terapia żywieniowa
Wpływ diety i czynników środowiskowych na rozwój choroby nowotworowej najlepiej widać na przykładzie przybyłych do Stanów Zjednoczonych imigrantów z różnych krajów świata, u których prawdopodobieństwo zachorowania na nowotwór staje się takie samo jak w populacji Amerykanów. Na przykład prawdopodobieństwo choroby nowotworowej u przybyszów z Japonii, gdzie częstotliwość występowania raka żołądka jest większa, a raka piersi znacznie mniejsza niż w Stanach Zjednoczonych, staje się takie samo jak w Ameryce w przeciągu zaledwie kilku pokoleń.
W ostatnich latach przeprowadzono wiele badań produktów żywnościowych pod kątem walki z rakiem i wzmocnienia układu immunologicznego. Badano w szczególności zdolność produktów żywnościowych do eliminowania wolnych rodników oraz zdolność do usuwania substancji rakotwórczych z organizmu. Ogólnie mówiąc, dla utrzymania dobrego stanu zdrowia oraz zmniejszenia ryzyka powstania nowotworu zalecana jest dieta o niskiej zawartości tłuszczu, soli i cukru rafinowanego, bogata w świeże owoce obfitujące w błonnik oraz warzywa i nie oczyszczone ziarna.
Kiedyś uważano, że ryzyko powstania raka piersi zwiększa dieta wysokotłuszczowa, obecnie jednak panuje przekonanie, że czynnikami ryzyka jest: spożywanie nadmiernej ilości kalorii oraz otyłość. Ciężar ciała przekraczający o 40 procent zalecaną wagę dodatkowo zwiększa niebezpieczeństwo rozwoju raka piersi, jajników i macicy. A więc istnieje jeszcze jeden powód, dla którego należy uzupełnić dietę błonnikiem i ograniczyć tłuszcze.