Jedzenie owoców i warzyw, jak również nie oczyszczonych ziaren, ma jeszcze jedną zaletę. W mięsie zwierzęcym, które spożywamy jako źródło białka, znajdują się antybiotyki, hormony i toksyny, z kolei produkty roślinne często zawierają duże ilości pestycydów i różnorodnych dodat­ków chemicznych. Każdy rodzaj substancji toksycznych wprowadzany do organizmu może mieć szkodliwe działanie i doprowadzić do powsta­nia choroby. Jednym ze sposobów zmniejszenia szkodliwego wpływu toksyn na nasze zdrowie jest szybkie ich usuwanie. Owoce, warzywa i nie oczyszczone ziarna pomagają wydalić resztki pokarmowe kilkakrot­nie szybciej niż produkty nie zawierające błonnika.

Stymulując przemianę metaboliczną w wątrobie i dbając o dobry stan tego narządu, można wpłynąć na szybkie przetwarzanie i usuwanie toksyn z krwi, i w ten sposób zahamować też rozwój guzów pochodzenia estrogennego, ponieważ to właśnie wątroba odpowiada za rozpad estro­genu. Przeciążona wątroba nie jest w stanie wydajnie przetwarzać tego hormonu, a wówczas jego nadmiar zalega w organizmie, wywołując mnóstwo schorzeń, między innymi nowotwory.

Innym sposobem zminimalizowania ryzyka powstania lub postępu nowotworu jest włączenie do diety antyutleniaczy. Substancje rakotwór­cze spożywamy w zasadzie każdego dnia, znajdują się one bowiem w każdym pożywieniu. Wyniki badań przeprowadzonych w latach osiemdziesiątych wskazują, że wszystkie produkty roślinne zawierają niewielkie ich ilości. Nie chorujemy na raka tylko dlatego, że rośliny zawierają także antyutleniacze. Związki te zapobiegają niszczącym skut­kom działania wolnych rodników, które, jak wiemy, uszkadzają zdrowe komórki, doprowadzając nierzadko do powstania choroby. Właśnie dla­tego jedzenie owoców i warzyw zawierających te związki może mieć dla nas tak zbawienne skutki.