W wieku średnim zmienia się zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze. Procesy przemiany metabolicznej zostały spowolnione, mniejsze są też wymagania kaloryczne. Nie zmienia się jednak zapotrzebowanie na większość witamin i związków mineralnych i wynosi tyle samo co we wczesnym okresie wieku dojrzałego (z wyjątkiem nieznacznego obniżenia się zapotrzebowania na białko i żelazo). Może natomiast wzrosnąć zapotrzebowanie na wapń, szczególnie w przypadku zagrożenia osteoporozą. Tak więc, przy stałym zapotrzebowaniu na składniki odżywcze i zmniejszonym na kalorie, wiek średni to okres spożywania produktów o dużej koncentracji składników odżywczych.
Zdrowe odżywianie się jest zalecane z wielu różnych powodów. Niskokaloryczna dieta może zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca, które u kobiet w okresie menopauzy jest takie samo jak u mężczyzn. Ryzyko to dodatkowo zwiększa ciężar ciała przekraczający 130 procent wagi zalecanej.
Duże ilości cholesterolu (ponad 200 miligramów na decylitr) mogą przyczynić się do rozwoju miażdżycy, a w konsekwencji do zawału mięśnia sercowego. Dlatego też bardzo ważne jest spożywanie produktów o małej zawartości cholesterolu (duże ilości tej substancji znajdują się w produktach zwierzęcych), jak również ograniczenie w diecie olejów nasyconych podwyższających jego poziom we krwi. Jedzenie pożywienia zawierającego dużo tłuszczów nasyconych powoduje podwyższenie poziomu cholesterolu w organizmie nawet bardziej, niż spożywanie produktów z dużą jego zawartością, na przykład jajek, podrobów i innych produktów zwierzęcych.
Pamiętając, że każdy rodzaj tłuszczu powoduje przyrost ciężaru ciała, oraz że cholesterol zwiększa ryzyko chorób serca, wskazane jest zmniejszenie spożycia zarówno jednego, jak i drugiego.